10–13 -vuotiaat, 6–9 -vuotiaat

Lasten viestintävallankumous Lapsen oikeuksien viikolla 2019

”Saa leikkiä ja syödä ruokaa ja nukkua! Ja että on hyvä olla ja on hauskaa.”

Esimerkiksi näin vastaavat lapset, kun heiltä kysytään mitä ovat lapsen oikeudet. Juuri näinhän se on! Lapsen oikeuksien päivää vietettiin taas 20.11. teemalla lapsen oikeus olla oma itsensä. Samalla YK:n Lapsen oikeuksien sopimus täytti 30 vuotta. Hämeenlinnan Seudun 4H-yhdistyksen harrastetoiminnoissa teema näkyi tekemisissä ja puheissa koko lasten oikeuksien viikon aikana. Spesiaalijuttu viikon aikana oli, että lapset pääsivät tekemään viestintävallankumousta yhdistyksemme Instagramiin!

Lapsen oikeuksien viikon 4H-kerhoissa lapset saivat yhdessä kerhonohjaajan kanssa tehdä oman some-päivityksen, joka jaettiin @4hhameenlinna –käyttäjätilin Instagramissa.

Ohjeet some-päivityksen tekemiseen olivat:
  1. Aihe: Parasta meidän kerhossa!
  2. Ottakaa 1-5 kuvaa, jotka kuvaavat teidän kerhoa parhaalla mahdollisella tavalla tai mitä haluatte teidän kerhosta jakaa muille.
  3. Kirjoittakaa saatteeksi kuvateksti. Se voi olla kuvaus teidän kerhosta, tietoa toiminnasta, runo, terveiset, räppi, laulu, haiku… Mitä vaan, mitä te lapset haluatte sanoa.
  4. Voi toteuttaa myös videona

Hästägeinä käytimme: #lapsenoikeudet #lapsiystävällinenkunta #lapsiystävällinenhämeenlinna

Parolan Safkasankarit kerhon sometusta lapsen oikeuksien viikolla

”Kokkikerho on kiva, kokkikerho on paras.

Kokkikerhossa kokataan muussit ja padat!

Rikkinäisessä puhelimessa kiertää ananaslautanen.”

– Safkasankarit Parola

Lasten kanssa puhuttiin siitä, mitä oikeuksia heillä on elämässään, kotona, koulussa sekä vapaa-ajalla. Tulimme siihen tulokseen, että on paljon asioita mitä lapset saavat tehdä, mitkä ovat siis lasten oikeuksia! Mietimme myös, että oikeudet tuovat mukanaan velvollisuuksia, lasten oikeuksista puhuttaessa kuitenkin velvollisuuksia aikuisille. UNICEFin entisen pääsihteerin sanoin: ”Lapsen oikeus on aikuisen velvollisuus”.

Erityisen tärkeiksi asioiksi lapset nostivat leikin ja harrastamisen. He olivat sitä mieltä, että jokaisella lapsella tulisi olla kiva harrastus, jossa pääsee tekemään, kokemaan, nauramaan ja oppimaan. Monelta löytyi useampiakin harrastuksia ja todettiin, että meidän lähialueella voi harrastaa monenlaista kiitos seurojen, järjestöjen, yhdistysten, kuntien, kulttuuri- ja liikuntamahdollisuuksien sekä aktiivisten ihmisten ympärillämme. Eläimiäkin on kiittäminen, sillä ne koettiin tärkeiksi harrastuskavereiksi.

”Saa oppia, olla oma koti ja harrastus.”

”On kaveri!”

Oikeus kavereihin oli lapsille tärkeä oikeus, koska moni asia on kivempaa yhdessä kaverin kanssa. Todettiin, että tämä on oikeus, jonka eteen myös lapset voivat tehdä jotain. Esimerkiksi kysyä kaikkia mukaan leikkiin tai ehdottaa, että käveltäisiin yhdessä koulumatka. Heitetäänkin haaste kaikille lapsille, ja aikuisillekin, ottaa rohkeasti uudet ihmiset ja kaverit mukaan leikkiin ja juttuihin!

Lapsen oikeuksien viikolla 4H-harrastekerholaiset jakoivat oman kerhonsa, harrastuksensa, parhaita puolia kerhojen viestintävallankumouksen myötä @4hhameenlinna –Instagram-tilillä. Kerholaisten viisauksia voi käydä seuraamassa hästägeillä #lapsenoikeudet, #lapsiystävällinenkunta ja #lapsiystävällinenhämeenlinna.

Teksti: Ilona Häro, Hämeenlinnan seudun 4H-yhdistys