Vuoden 2011 alusta on otettu käyttöön ”Vaikuttamisen polku”, jonka tarkoituksena on antaa kaikille lapsille ja nuorille mahdollisuus vaikuttaa omaan elämäänsä ja toimintaympäristöönsä. Lapset ja nuoret tuottavat ja toteuttavat itse mahdollisimman paljon Vaikuttamisen polun sisällöstä.
Päiväkodit ovat ottaneet käyttöön Satakieli-pedagogiikan, jonka mukaan lapsella on sata tapaa pohtia, leikkiä ja puhua. Työmenetelmänä on pedagoginen dokumentointi ja teematyöskentely.
Perusopetuksen laatukriteereissä osallisuus ja vaikuttaminen näkyvät mm. oppilaskuntatoiminnassa ja vertaissovittelussa. Hämeenlinnassa kaikilla ala- ja yläkouluilla on oppilaskunnat ja toisella asteella opiskelijakunnat. Oppilaskuntatapaamisia järjestetään vuosittain.
Kerhotoiminnan kautta saadaan jokaiselle lapselle ainakin yksi harrastus. UNICEF-kaupunkivuoden aikana päiväkodit ja koulut olivat aktiivisesti mukana tapahtumien suunnittelussa ja toteutuksessa. Lapsen oikeuksia tehtiin tunnetuksi ja Ortelan ja Seminaarin koulut valittiin UNICEF-kouluiksi.
Nuorten Vaikuttajaryhmät toimivat Hauholla, Kalvolassa, Lammi-Tuulos-alueella ja kantakaupungissa. Ryhmät keräävät ideoita nuorten keskuudesta ja toteuttavat niitä mahdollisuuksien mukaan.
Nuorten ideoista ovat lähteneet mm. Hauhon Skateparkki, Hukarin nuorisotalon kunnostus ja nuorten nettisivujen uudistaminen. Myös lasten ja nuorten vaikuttajaraadin toiminta on käynnistynyt vuoden 2013 alusta.
Erilaisia kuulemismenetelmiä on kokeiltu ja kehitetty edelleen. ”Vaikuta – älä valita” eli V-päivä järjestetään vuosittain 8. luokkalaisille ja toisen asteen opiskelijoille.
V-päivän aloitteiden toteuttamiseen myönnettiin vuonna 2013 35.000 euroa ja summan jakamisesta päätettiin Nuorten Huippukokouksessa. Lasten, nuorten ja päättäjien kohtaamispaikkoja on järjestetty niin V-päivänä kuin erilaisissa foorumeissa, lautakuntaseminaareissa ja valtuuston iltakouluissa.
Nuva-ryhmät ovat saaneet myös omat kummivaltuutetut. Lasten ja nuorten lautakuntaan on saatu kaksi nuorten edustajaa. Tietotekniikkaa on käytetty hyväksi monella tapaa, mm. päiväkirjahuonetta ja iPhone-haastatteluja kokeiltiin Kylä kaupungissa –hankkeessa.
Urheiluseurojen, nuorisojärjestöjen ja muiden toimijoiden kanssa tehdään paljon yhteistyötä.
Täysi-ikäisten nuorten kohdalla on vapaaehtoisvoimin käynnistetty ja ylläpidetty N.A.U.T.I. –ryhmää (Nuorten Aikuisten Uusien Tuttavuuksien Ilta).
Palvelujen kehittämisessä otetaan käyttöön lapsivaikutusten arviointi, jolla tarkastellaan lasten ja perheiden hyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä kokonaisuutena.