10–13 -vuotiaat, 14–17 -vuotiaat

Koeajo-menetelmä – nuoret tapahtumatuottajina

“Koeajo” on kymmenkunnan lasten- ja nuorten kulttuurikeskusten yhdessä kehittämä menetelmä. Menetelmän tarkoituksena on se, että nuoret itse saavat tuottaa toisilleen kulttuuripalveluja, kuten bändikeikkoja ja live-roolipelitapahtumia, joiden järjestämisestä ja organisoinnista nuori itse vastaa. Kulttuurikeskukset antavat vain tilat ja aikuisen avustajan / innoittajan nuoren käyttöön.

Tälläistä toimintaa on kehitelty ja pyöritetty Kulttuurikeskus ARX:in vetämänä Hämeenlinnassa vuodesta 2003 lähtien; vuonna 2006 tapahtumanjärjestäjiä oli jo niin paljon, että kaikkia halukkaita ei pystytty ottaa mukaan. Nyt erilaisia tapahtumia järjestetään kymmenen tapahtuman vuosivauhtia.

Tälläisen toiminnan ideologia on siinä, että nuori itse suunnittelee, organisoi ja toteuttaa haluamansa tapahtuman.  Aikuinen on mukana vain valvomassa ja innoittamassa siihen, että kaikki sujuu tehtyjen suunnitelmien mukaan, lakeja noudattaen.

Aikuisella innoittajalla tulisi olla itsellään kokemusta sellaisen tapahtuman järjestämisestä, mitä nuori toivoo. Tämä sen takia, että aikuisella olisi itsellään innostusta auttaa ja neuvoa nuorta niissä asioissa, joissa hän sitä tarvitsee. Kaikki lähtee nuoresta itsestään.

Nuorilla on jo järjestetyistä tapahtumista hyviä kokemuksia. He kokevat oppineensa paljon yhteistyö-mentaliteetista ja siitä, miten paljon työtä tapahtuman järjestäminen järjestäjältä vaatii.

Huolehdittavia asioita:

– Mieti tapahtumalle teema
– Huvilupahakemuksen teko poliisille
– Mainosta mahdollisimman laajasti eri medioissa
– Työvoiman hankkiminen
– Esiintyjät ja ohjelma
– Ruoka ja juoma esiintyjille
– Laitteiston toimivuuden tarkistaminen

Lue lisää koeajo-menetelmästä tästä.